• Image 1

Durant Street

This 1860s Victorian terrace lies within an East London Conservation Area. The project called for a rear extension, a modernisation of the internal fabric and a rationalised floor layout for contemporary needs. The challenge of day-lighting infill extensions, and the inherent deep floor plan created, was overcome through the configuration of a diffuse, north facing roof light, which drops light down between the expressed timber roof structure deep into the plan.

An important aspiration of the project was to avoid the usual de-sensitising of the fabric that occurs through modern conversions. Instead the project sought to peel back the layers of ‘60s and ‘70s additions to reveal the beauty of the original 19th Century fabric. Despite the need for opening up, the refurbishment retains the legibility and sense of proportion of each room, which permits hierarchy, visual separation and moments of privacy, characteristic of the Victorian terrace typology.

Drawing

Development