Homerton Dining Hall

Feilden Fowles has completed a striking new faience-tiled dining hall at Homerton College, University of Cambridge, after winning an international open-call design competition in 2017. The new building for Cambridge’s youngest College comprises a dining hall, buttery, kitchens and associated staff amenities on a 3,000m2 site adjacent to the Arts and Crafts style Ibberson Building (1914) and Victorian Gothic Revival buildings.

Homerton College sits to the south of the city of Cambridge. Its core buildings were constructed in the 1870s for Cavendish College, with Homerton College moving to the site in 1894 from its original home on Homerton High Street in East London. Founded in 1768 by a group of dissenting academics, it has retained its free-thinking roots. Formerly a teacher training college, Homerton became a full College of the University of Cambridge in 2010, and now, as Cambridge’s largest College by student number, offers all the subjects taught by the University. It has expanded to inhabit a greater proportion of its significant 10-hectare mature grounds, which encompass a large lawn and gardens, an orchard and sports pitches.

The new hall is located to the northwest of the estate, forming an important social cornerstone to the College campus, and completing the historic northern range of buildings. The dining hall has been conceived as an open and generous building in the round. It addresses the challenge of relating to its four very different aspects: embracing the College grounds to the south and east, meeting the Grade II-listed Ibberson Building, addressing the street, and improving connections to graduate student residences and parking facilities to the west. By doing so, the building creates a range of informal social spaces around its perimeter – from the courtyards and cloisters, to generous thresholds with seating hewn into the façade – inviting chance encounters and moments of interaction for staff and students alike.

Drawing on the Arts and Crafts tradition the new dining hall is announced by a distinctive undulating mantle of green faience, a traditional form of handcrafted glazed ceramic tile originating in Italy, but popular in the UK from the 1860s, and found on many Victorian public buildings. Feilden Fowles worked closely with Darwen Terracotta, one of the UK’s few remaining architectural ceramics fabricators, to carefully test and develop the glazes. The final colours and textures were selected to complement the College’s existing material palette, consisting largely of red brick with sandstone details and moments of embellishment such as the lead and green oxidised copper flèche crowning the Great Hall. The 3,200 tiles taper as they climb, to reveal high-level clerestory glazing that is illuminated from the interior at night, giving the building a glowing presence when viewed across the grounds. The relief of the faience echoes formal motifs of the Gothic Revival Great Hall (1889) and its elegant spire.

The building’s organisational diagram brings guests together from two principal entrances – the College entrance, which is on axis with the Great Hall and Griffin Bar, and a public entrance from Harrison Drive – into the buttery, the heart of the building and a communal gathering space that forms an anteroom to the primary space, the dining hall. The hall’s main features, a sweet chestnut glulam timber frame and butterfly truss, echo traditional collegiate halls, albeit inverting the more typical pitched form into a valley-shaped roof. The frame was fabricated offsite and installed by a family team using traditional handcrafted carpentry joints fastened with oak dowels between the columns and beams.

The architecture celebrates the integrity and inherent beauty of materials and craftsmanship, where ornamentation is a product of the natural beauty and imperfection of the handmade. It also embraces new methods of construction and engineering technologies of today, such as the use of parametric modelling to develop the faience façade – an Arts and Crafts of the 21st century.

The building has been designed and detailed robustly for a minimum 100-year lifespan. Sustainability consultants at Max Fordham created a bespoke sustainability matrix, applying no fewer than 22 targets that exceed best practice. The all-electric building is passively ventilated and uses a ground source heat pump that reduces CO2 emissions from heating and hot water by approximately 40%. The whole life embodied carbon surpasses the RIBA 2030 Climate Challenge (version 2) for non-domestic buildings.

The ground floor is defined by a pigmented in-situ concrete plinth, using 50% GGBS cement replacement, with columns set out on a 3m x 3m module which lends a quiet, rational order to the plan. A pair of expressed timber framed volumes announce the building’s civic and collective areas – generous, open and uplifting spaces. The columns wrapping the base of the hall continue their rhythm internally to define other key public areas; the buttery, reception and servery. Back of house spaces – the kitchens and staff facilities – are linked to the front of house with highly functional circulation and servicing connections. The brick exteriors of the back of house buildings address Harrison Drive and are animated with Flemish brick bond and creasing tile details, again making reference to the nearby Ibberson Building.

Client: Homerton College, University of Cambridge
Building type: Dining Hall
Location: Cambridge
Commissioned: 2017
Status: Completed April 2022
Budget: £10.4 million
GIA: 1,665m2

Team

Main contractor: Barnes Construction
Project manager: Ingleton Wood Martindales
Structural engineer: Structure Workshop
Services engineer: Max Fordham
Acoustic engineer: Max Fordham
Sustainability engineer: Max Fordham
Civil engineer (drainage): Peter Dann
QS: Bremner Partnership
Landscape architect (concept): SEED
Landscape architect (delivery): Hortus Collective
Faience: Darwen Terracotta/Szerelmey
Structural timber frame: Constructional Timber (hall, buttery, servery)
Internal joinery: Classic Barfitting Ltd
In-situ concrete: MJS Construction
Bespoke furniture (dining hall): Luke Hughes
Photography: © David Grandorge, Josh Greet, Jim Stephenson

Selected Press

May 2022, David Grandorge, ‘Homerton College Dining Hall‘, Architecture Today

May 2022, ‘The New Dining Hall, Homerton College Cambridge – a triumph of materiality‘, The Buidling Centre

May 2022, Alyn Griffiths, ‘Feilden Fowles completes timber-framed dining hall at University of Cambridge‘, Dezeen

May 2022, Rowan Moore, ‘Homerton College, Cambridge dining hall: Good enough to eat in‘, The Observer

May 2022, Aoi Phillips, ‘Homerton College Dining Hall by Feilden Fowles‘, Architects’ Journal

May 2022, Ellie Stathaki, ‘Homerton College Dining Hall brings subtle grandeur to student life‘, Wallpaper*

May 2022, Ben Flatman, ‘Building Study: Homerton College Dining Hall by Feilden Fowles‘, BD online

September 2019 – February 2020, ‘Hand held to super scale: building with ceramics‘, exhibition at the Building Centre

October 2019, Pamela Buxton, ‘Craft Booms in the Digital Age‘, RIBA Journal

Drawings

Development

  • 8 1
  • 9 1
  • ext fac
  • ext roof