New Visitor Centre for Carlisle Cathedral gains full planning

Carlisle Cathedral Fratry project has gained planning permission and CFCE permissions. This is a great triumph for the client and design team achieving consents for a project first conceived ten years ago. This is the first new building in the precinct for over 300 years and it replaces the west range of the cloister destroyed during the reformation.

Feilden Fowles shortlisted for Homerton College, Cambridge

The practice has made the final shortlist of 5 for the new Homerton College Dining Hall, Cambridge. This shortlist has been reduced from an initial 150 submissions from around Europe and marks the growing recognition of the practices approach and design credentials. The interview will be in January with the successful team being announced in February.

A pair of new town houses in Notting Hill granted planning permission.

Our largest London project to date, two new town houses in Notting Hill has gained planning permission. The pair of homes replace a semi-derelict, post war terrace and will meet the highest environmental standards. The design draws reference from the unique early Victorian setting at the heart of the Ladbroke Conservation area.

Feilden Fowles team move into new self-built studio

The practice has just moved into their new studio, designed and funded by the practice and co-located on London’s most central city farm at the southern end of Westminster Bridge. The studio embodies our values of efficiency, beauty and function and will facilitate the practices steady growth and ambition.

Cambridge Botanic Gardens Competition Shortlisting

Following a successful competition shortlisting, Feilden Fowles presented their scheme for the Cambridge Botanic Gardens Systematic beds project. The project sits among the historic landscape of the Systematic Beds and nearby to the Stirling Prize winning Sainsbury’s laboratories. A further round of design and consultation has been planned for the coming months.

Feilden Fowles Studio Topping Out

Feilden Fowles studio is progressing at pace this month with the pre-fabricated douglas fir frame completing on site. This frame has been built by an ex-colleague Alex Thomas and his fellow carpenter Jan Ciechanowicz. A topping out ceremony was held with the whole office, marking a significant moment in the practices progression.

Ernest Cook Trust head office competition win

Feilden Fowles has won an invited competition to design the new head office for one of the UK’s leading outdoor learning charities, The Ernest Cook Trust. The site is within the walled garden at Fairford Park, Gloucestershire and the project sensitively restores the north wall of the garden introducing a new building draws inspiration from victorian glasshouses and the microclimates created within walled gardens. The design bridges the wall with a combination of workplace, education facilities and meeting areas. See more about the project here.

Yorkshire Sculpture Park gains planning permission

Our first new-build gallery and visitor centre has gained full planning permission at a planning committee in Wakefield. This project is situated in the green belt in the historic landscape of Bretton Country Park. The project also gained Arts Council Round 2 funding. The intention is to tender during the autumn and go on site in Spring 2017.

Feilden Fowles wins BD Young Architect of the Year award 2016

YAYA
The prestigious Young Architect of the Year Award recognises young practices from across Europe, with the category being open to fully qualified architects who have been practicing for 12 years or less.

This award is recognition for the “most promising architectural practice in the European Union” and the award has previously been won by the likes of Niall McLaughlin, Carmody Groarke, Coffey Architects and Arquitecturia. This is the first time a UK practice has won the award since 2012.