Natural History Museum’s Urban Nature Project

We are honoured to be working closely with the Natural History Museum and Landscape Architects J&L Gibbons on the ambitious Urban Nature Project, to deliver a scheme of national significance that will transform the Museum’s five acre gardens in South Kensington introducing much needed science, education and visitor facilities.

When complete, the Museum gardens will take people on a journey through a changing world. They will provide a fully accessible opportunity for visitors to connect with nature and explore the incredible diversity of life on Earth. Dippy, the Natural History Museum’s iconic diplodocus, will have pride of place; in a newly commissioned cast, Dippy will overlook the new east gardens which will tell the story of the Earth’s history. With plants and fossils reflecting each geological era, visitors will appreciate – visually – how old our planet is and learn about the profound impact humans have caused in a short space of time. A new Garden Building and Learning and Activity Centre will provide amenities for visitors, volunteers, researchers and maintenance teams.

Along with our multi-disciplinary team including J&L Gibbons, Mace, Pentagram, Engineers HRW and Max Fordham, we have enjoyed the challenge of bringing to life a walk through over 500 million years of the earth’s history, from the pre-Cambrian era to the present day, translating vital messages about human’s impact on nature and the role we all have to play in revitalising urban bio-diversity today. You can find out more about this exciting project here.

Competition win for National Railway Museum

We are unbelievably delighted to have won this prestigious design competition for Central Hall at the National Railway Museum in York to transform the visitor arrival experience and integrate the museum’s estate in time for its 50th anniversary in 2025.

Inspired by the site’s former uses, our design concept references the history of locomotive roundhouses and railway turntables with its central two-storey rotunda, clad with recycled patinated copper and lit with high clerestory glazing. The design also expresses the team’s low-tech philosophy, dramatically reducing reliance on concrete and steel to lower embodied carbon through a beautifully crafted, timber frame structure.

A huge thanks to the whole competition team and in particular our wonderful collaborators Max Fordham and Price & Myers. You can find out more about our winning entry here.

National Railway Museum, York: competition designs revealed

Our design for the National Railway Museum reflects the spirit of the great railway architecture of the 19th century, generating uplifting and jubilant spaces that celebrate the excitement and reverence for the railways. The design is based on the team’s low-tech philosophy, dramatically reducing our reliance on concrete and steel to lower embodied carbon through a beautifully crafted timber frame structure. A combination of passive design principles and active systems reduce the site wide operational carbon footprint by 80%.

More information and visuals of our entry here. Congratulations to all shortlisted finalists, check out all entries here.

Shortlisted for National Railway Museum competition

We are thrilled to be shortlisted for the National Railway Museum Central Hall design competition at York. The project is for a 4,500 sqm Central Hall to bridge between the museum’s two main halls and integrate the museum as a whole. From an open international competition of 76 teams from 19 countries, we are now working in a shortlist of five, with the winner announced in March 2020. It’s going to be an exciting three months! Full details of the competition can be found here.

Stirling Prize Awards Ceremony

It was a real pleasure for the whole Feilden Fowles team to join the Stirling Prize Awards Ceremony for the shortlisted Yorkshire Sculpture Park project, The Weston. An excellent atmosphere and a brilliant selection of projects all round. Huge congratulations to the winners this year at Mikhail Riches for the very worthy winner Goldsmith Street.

The Weston makes the RIBA Stirling Prize shortlist

We are absolutely thrilled that The Weston gallery and visitor centre in the magnificent Yorkshire Sculpture Park has made the prestigious RIBA Stirling shortlist. What an incredible journey this has been for everyone involved, a huge congratulations and thanks to all the project and studio team, particularly our amazing client, YSP! Check out the amazing shortlisted projects here.